Az Ókorba kalauzol az új Frank Miller-adaptáció

(Origo Filmklub) Megfilmesítik a Sin City-t jegyzõ Frank Miller 300 címû graphic noveljét, amely mûvészi formában dolgozza fel a thermopülai ütközetet, ahol háromszáz spártai szállt harcba Leonidász király vezetésével a perzsa túlerõ ellen.

A skót Gerard Butlerre, Az operaház fantomja címszereplõjére bízzák Leonidász, a spártai hadvezér megformálását Frank Miller 300 címû graphic noveljének adaptációjában. A cím arra a háromszáz harcosra utal, akik rettenthetetlen királyuk vezetésével megütközek a hatalmas túlerõben lévõ perzsákkal a Thermopülai-szorosnál i.e. 480-ban.

A harc öngyilkos vállalkozás volt, de Xerxész seregének feltartóztatásával a görögök idõt nyertek, hogy felkészülhessenek a támadásra. A legenda szerint a perzsák vezére felajánlotta a spártaiaknak, hogy vonuljanak el békésen, és megfélelmlítésül azt üzente nekik, hogy annyi harcosa van, ha mind kilövi a nyilát, akkor azok a napot is eltakarják.

„Nem baj, akkor legalább árnyékban fogunk harcolni” – hangzott Leonidász válasza. A történettudomány úgy tartja, hogy a spártaiak hõsiessége adott erõt a görögöknek, hogy birodalomszerte felkeljenek a perzsa hódítók ellen.

A Warner Bros stúdió úgy tervezi, hogy az eredeti mû stílusát megõrizve ültetik át filmre a graphic novelt, melyet Miller 1998-ban, a Sin City után készített. A munkálatok október 17-én kezdõdnek Montrealban. A filmet Zack Snyder, a Holtak hajnala címû zombi remake alkotója rendezi. A forgatókönyvet Kurt Johnstad, a Megbízás címû akció-thriller írója készíti Snyderrel közösen Michael Gordon tervei alapján.

[origo]